Jag är pensionär, vad ska jag med fiber till?
Det finns många svar på den frågan. Det enklaste svaret är att det höjer värdet på fastigheten eftersom nästan alla köpare i framtiden kommer att vilja ha fiber. Att installera senare kommer sannolikt att kosta upp mot det dubbla för nästa ägare och vara omständigt, om ens möjligt.
Viktigare är att det sannolikt kan göra att du kan bo kvar tryggt hemma längre om du vill, kanske flera år. Det sker en snabb teknisk utveckling och Hultsfreds kommun arbetar väldigt aktivt med att utveckla hemtjänst med digitalt stöd. Larm, kameror som kan kontrollera att du mår bra och möjlighet att få direkt hjälp när du ropar är bara nägra exempel på allt som redan finns eller kommer inom bara något år. Det finns redan klockor som tar EKG, kollar din puls och kan ringa på hjälp om du ramlar och inte kan ringa själv.
Även sjukvården utvecklas så att du med en trygg kommunikation över fiber kommer att slippa resa lika ofta till vårdcentral, sjukhus och apotek. Det går redan att träffa läkare över video och beställa hem medicin. Vården utvecklas snabbt
Dessutom har ju du som pensionär samma nytta som alla andra av att kunna se och prata med nära och kära, titta på film och TV, komma åt samhällsservice, lyssna på musik och hitta all information du behöver. Du kanske hittar gamla skolkamrater, nya vänner eiller till och med en ny partner där ute på nätet om du skulle vilja. Alla möjligheter finns.
Varför fiber, räcker inte mobilt bredband?
Luft är rent fysiskt ett mycket svårare medium för att överföra signaler än att jobba med ljus i glaset i fibern. Den trådlösa tekniken utvecklas men är betydligt långsammare, dyrare och mindre driftsäker.
Fiber är, så vitt man vet idag, den framtidssäkraste infrastrukturen man kan bygga för kommunikation. Själva fibern som grävs ner har i stort sett obegränsad kapacitet och man behöver bara byta utrustningen i huset och vid stationen för att upggradera vartefter behoven ökar.
Fiberns hasithet har egentligen ingen övre gräns. Rekord just nu är är ungefär 250 Tbit/s. När vi gjorde hemsidan för bara 5 år sedan var motsvarande siiffra 40 Gbit/s vilket innebär över 6000 gångers förbättring. Det vanliga idag är att man väljer ungefär 100 Mbit/s på sitt bredband och då har man redan 2,5 miljoner gångers marginal till vad fibern egentligen klarar redan idag.
Vad gäller den trådlösa tekniken har det historiskt kommit ungefär en ny generation trådlös teknik var 10:e år. Över det nuvarande trådlösa mobila bredbandsnäter 4G (LTE) här får vi i praktiken runt 20-40 Mbit/s.
En viktig skillnad är att kommunens och vårdens tjänster (ex larm, övervakning) exemeplvis inom hemtjänsten inte är säkra nog utan fast förbindelse (läs fiber). Det är alltså inte tillräckligt med mobilt bredband.
En annan viktig fråga är “volymen” av data, dvs hur mycket data man kan ta emot och skicka över förbindelsen. Om en mobil bredbandstjänst skulle ha ett tak på 5 GB per månad och en användare kan komma upp i 7,2 Mbit så skulle denne kunna använda uppkopplingen med maximal hastighet i cirka en och en halv timme per månad.
Över fibern finns i avtalen ingen gräns för hur mycket data man kan skicka. Det finns det däremot i de flesta mobila tjänsterna. Man kan alltså säga att ett mobilt internet i dagsläget inte är dimensionerat för kontinuerliga nedladdningstjänster (ex titta på film/TV) som kräver mycket kapacitet.
För att få ännu högra mobil hastighet införs nu 5G som tekniskt har väldigt hög maximal kapacitet men kräver att det är mycket tätare mellan masterna (typ 200 meter). Avståndet som behövs gör att det är tveksamt om/när operatörerna får ihop kalkylen att bygga 5G i vårt område. Man räknar med att den kapacitet den enskilde användaren får tillgång till med 5G i framtiden motsvarar det som redan är standard för bredband över fiber idag.
Det finns ingenting som talar för att det trådlösa kommer att konkurrera ut fibern för fasta anslutningar. Däremot ger ju det mobila en rörelsefrihet så det är sannolikt att båda lösningarna kommer att leva vidare sida vid sida.
En riktigt bra sida på temat fiber vs trådlöst finna hos kollegorna på “Fiber i Brunskog”
Vad händer om jag inte ansluter mig?
Ingenting. Det är bara viktigt att veta att om man senare ångrar sig, eller om nästa ägare till fastigheten vill ha fiber så kommer det då att kosta betydligt mer och vara mer omständigt.
Jag har inte 20-tusen över, så jag har inte råd?
Det är inte många som har det. Försök verkligen klara att få till anslutningen. Det är viktigt för värdet på din fastighet och inför framtiden.
Telia erbjuder en möjlighet att dela upp betalningen över 60 månader. Detta förutsätter kreditprövning.
När föreningen skulle bygga nätet själva hade vi många kontakter med Virserums Sparbank och andra banker. Alla ville hjälpa till så att medlemmarna skulle klara att ta kostnaden för anslutningen. Prata med din bank även om läget skulle vara tufft just nu. De är också intresserade av att hålla uppe värdet på din fastghet.
Det är helt säkert att värdet på fastigheten ökar med de 21.700 anslutningen kostar nu, sannolikt till och med de upp emot 40.000 kronor, plus en massa besvär och väntetid, som det troligen kostar för nästa ägare om du skulle sälja utan att ha fiber.
Bor du i utkanten av området eller långt från närmsta grannarna kan det bli väldigt dyrt (skalan 100.000 kronor eller ännu mer) för nästa ägare att alls kunna ansluta sig efteråt och då kan fastighetens värde påverkas mycket, den kan till och med bli svårsåld utan fibern.
Vår bedömning är att de flesta banker på bra villkor lånar ut det som behövs så du har råd ansluta dig.