Frågor & Svar
 
 

Hur väljer jag operatör och kommer igång?

Information om det praktiska finns i broschyren som ni får när installationen görs inomhus hemma hos er. Några har fått den i brevlådan då den varit restnoterad.


Projektledaren skickar med att man kan behöva starta om mediaomvandlaren när fibern kopplats in och tänts upp innifrån telestationen för att det ska komma igång. Han försöker meddela er efter hand.


När anslutningen har “tänts upp” och ni har två lampor som lyser grönt är er fiberanslutning klar att använda!


Innan ni kan köra igång måste ni teckna avtal med en leverantör. Det är bara att ansluta datorn med kabel och välja era tjänster fritt på bredbandswebben.se. Där väljer ni vem ni tecknar ert avtal med och exakt vilka tjänster ni vill abonnera på.


Ni som har valt Telias bundna alternativ för 19.900 kr kan beställa era tjänter på telia.se. Telia erbjuder er några utvalda paket.


Tänk på helheten med internet (surf) och också hur vi vill lösa er TV och telefoni. Lite mer info om olika varianter ni kan välja mellan finns här nedanför. Tänk också på att vissa abonnemang inkluderar router (wifi) och TV-boxar medan andra inte gör det.


Hur fungerar det med internet över fiber?

Mediaomvandlaren har kontakter för standard datakabel (Ethernet) så man kan kan ansluta direkt till den. Det är bara att plugga in kablen till det första uttaget (det rödmarkerade) på mediaomvandlaren och köra igång.


Det är rekommenderat att ha en egen router ansluten mellan ditt eget nätverk och fibern för att få lite högre säkerhet. Vill man ha ett trådlöst nätverk där hemma är det ju också din router som skapar det. Routern ansluts med standardkabel (Ethernet) till det första uttaget.


Exemplet på bilden har som router valt en Apple Airport Extreme. Allt annat, inklusive TV, strömmas därifrån över ett trådlöst nätverk i huset.


Hur fungerar det med TV över fiber?

Det finns två huvudspår. Det ena är att abonnera på TV också av sin bredbandsleverantör, ex Telia, Boxer. Då får man en klassisk TV-box som man ansluter med kablar till både TVn (HDMI) och mediaomvandlaren (Ethernet). Man betalar då för kanalerna till den leverantör man valt.


Den andra varianten är att ha alla sina TV-tjänster som playtjänster för att vara fri att kunna titta överallt. På så sätt är man väldigt flexibel att kunna logga in och använda TV-kanalerna även i sommarstugan och när man reser. Playtjänsterna kan användas samtidigt på TV, datorer, iPad och mobiler i flera rum och egentligen var som helst i världen över nätet.


Playtjänsterna är normalt lite billigare direkt än via de andra leverantörerna och man slipper oftast långa bindningstider. Det finns ett stort utbud att välja på, några exempel:


SVTPlay (gratis, alla SVT kanaler)

CMore (TV4 och mycket fler paket man kan lägga till)

Viaplay (omfattande urval av kanaler man kan lägga till)

DPlay (bland annat Eurosport och Discovery)

Netflix

Disney+


För att få upp tjänsterna med högsta kvalitet på en TV där hemma (i UHD etc) kan man använda en AppleTV som är ansluten med kabel eller på det trådlösa nätverket. Det finns många andra enkla lösningar för det också, ex Googles Chromecast.


Många väljer en kombination av ett mer traditionellt TV-abonnemang med box kompletterat med playtjänster. Vissa playtjänster kan ingå i abonnemangen så det gäller att verkligen hitta det som bäst passar dina TV-behov.


Hur fungerar det med vanlig fast telefon över fiber?

Det blir mycket billigare än idag. Telia tar nu 329 kr/månad för BAS, alltså telefon på det gamla kopparnätet (inkl fria samtal inom Sverige). 


På fibern höjer Telia den 1 augusti till 149 kr/månad (även där då inklusive fria samtal inom Sverige). De flesta andra operatörer har också motsvarande anbud och man kan komma ner mot 99 kr/månad för enklast möjliga tjänst.


Du kan behålla ditt gamla telefonnummer om du vill, även om du skulle byta operatör.


Det är viss skillnad tekniskt på bredbandstelefoni och telefoni på koppartråden så telefonapparaten kan behöva bytas. Vill man absolut inte det finns det “dosor” (“ATA”) som gör att man kan fortsätta använda sin gamla telefon. Vissa operatörer lånar ut dessa gratis om man är kund hos dom, annars finns dom att köpa.


Hur ser anslutningen ut hemma?

FIbern dras in genom ytterväggen till en dosa på insidan. Från den inre dosan dras sedan fibern inomhus (max 5m är standard, upp til 15m kan man beställa till vid planeringsmötet). Fibern kan böjas lite försiktigt men inte med mindre radie än en snusdosa.


Fibern dras fram och avslutas i en “mediaomvandlare”

(router) som är “hjärtat” där hemma som man kopplar in all annan utrustning till. Tänk på att den behöver ström så att ni sätter den där det finns ett eluttag inom rimligt avständ.


Mediaomvandlaren har kontakter för internet, TV och telefon. Även larm, hemtjänst och annat ansluts här eller trådlöst. Hur man sedan går vidare och sätter upp det hemma är väldigt individuellt och det finns många olika lösningar man kan välja.


Vem är ansvarig för fibernätet i vårt område?

Telia Öppen fiber bygger och driver nätet kommersiellt. De har fullt ansvar som leverantör mot alla sina kunder och tecknar alla avtal.


Vad kommer det att kosta?

Anslutningen till Telia Öppen fiber kostar 19.900 kr med 24 månaders bindingstid till Telia och 21.700 kr utan bindningstid.


När man är ansluten betalar man sedan bara för de tjänster man köper. På fibern finns tillgång till internet med upp till 1 Gbit/s (alltså 1000 Mbit/s) som kan användas för att komma åt alla tjänster där. Det finns tillgång till TV-tjänster och även fast telefoni för de som önskar.


Vad gäller TV kan man välja mellan att köpa en klassisk TV-tjänst (ex finns Boxer) och att använda “strömning” av SVTPlay, Viaplay, CMore, Canal Digital, Netflix mm eller en kombination av dessa. TV-priserna över Telia Öppen fiber styrs av kanalägarna själva precis som på alla andra ställen.


Vi återkommer med mer information om priser och var man kan hitta mer information. Grovt kan man räkna med  3-400 kr/månad för en 100 Mbit/s internetförbindelse (som räcker för nästan alla, även stora barnfamiljer med flera tonårsbarn) plus kostnaden för de TV-kanaler man vill abonnera på till ungefär samma pris som ni har idag eller något lägre.


Vill man bara ha motsvarande “kopparnätet” så kan man komma ner mot 150-200 kr i månaden (det motsvarar då hastigheten på mobilt bredband eller ADSL+ över telefonförbindelsen).


För fast telefoni kommer man ner från Telias BAS över kopparnätet som kostar 329 kr/månad till samma tjänst på fibern för 149 kr/månad. Man kan behålla sitt gamla telefonnummer om man vill och det finns många liknande anbud att välja på från olika leverantörer.


Vilket område/vilka fastigheter är det som får fiber nu?

Vårt område (se här bredvid, klicka så öppnas den stort som .jpg) definierar vi som det område kommunens bredbandssamordnare Curt Tyrberg tilldelade föreningen 2015 för att bygga ett eget fibernät.


Då Telia Öppen fiber nu bygger nätet på kommersiella grunder ligger beslutet om vilka fastigheter som kommer att anslutas där. Varje anslutning projekteras och beslutas individuellt eller i mindre grupper inom vårt spretiga och förhållandevis stora område. Tack vare samförläggningen av uppåt 2,5 mil fiberslang med E.On 2016-17 inom vårt område har vi med rimliga kostnader fått med nästan alla fastigheter här i projektet. 


Det sker ett visst samråd med Hultsfreds kommun och deras bredbandssamordnare runt områdesindelningen och utbyggnaden. I det pågående projektet som kallas “etapp 1” har man valt att inte inkludera Hultarp och Skärslida utan de delarna kommer istället att ingå i ett annat större fiberområde riktat mot Virserum och Järredahållet. Vi återkommer med mer information när vi fått klarhet från kommunen om det projektet. Rykten och ett par tidningsartiklar talar om “våren” och en annan leverantör än Telia/Skanova i det området.


Just nu är det också två avlägset belägna fastigheter (medlemmar) som sannolikt inte rimligen kommer att kunna komma med på kommersiella grunder. Här har vi informerat kommunen och påtalat detta för att se om det kan finnas möjlighet till riktat stöd.


Vi i föreningens styrelse arbetar för att alla medlemmar inom det pågående projektets område ska få sin fibersanslutning. Vi arbetar nära kommunen och så nära Telia Öppen fiber vi kan för att se till att det blir en så bra fiberlösning som möjligt.


Har du fastighet i vårt område och vill ha fiber så hjälper vi dig gärna så gott vi kan. Speciellt viktigt är det att vi får veta om du som medlem inte “kommer med” i projektet och får din anslutning. Meddela oss så snart som möjligt!


Går det fortfarande att få fiber?

Telia öppen fiber tar det beslutet. Det viktigaste är att ni tecknar avtal med Telia så fort som möjligt på följande länk:


https://landsbygd.oppenfiber.se/


Telias anmälningssida accepterar inte avtal på adresser den inte känner igen. Den är väldigt specifik och formell så exempelvis “Melsjön 1” funkar inte alls medan “Grönkulla Melsjön 1” går alldeles utmärkt. I något fall har adressen inte funkat med de nya postnumren, försök med det gamla också.


Hittar du ändå inte din adress måste du ringa till deras kundservice på 020-11 85 00 (vardagar 8-16.30). Att bara gör en intresseanmälan räcker inte men gör det ändå för säkerhets skull, då kommer du med i deras register. OBS! De har svarstider på bortåt 45 minuter !!! Prova mail och chat också.


Har ni problem med att teckna avtalen, vår “ambassadör” Martina hjälper er gärna. Meddela gärna oss i föreningen också när du tecknat avtalet med Telia så kan vi hjälpa till i bakgrunden.


När ni tecknat avtal kan det dröja några dagar, upp till ett par veckor, innan ni får er orderbekräftelse. Det beror på att varje anslutning är unik och entreprenören måste ut och kolla på förutsättningarna på varje fastighet för sig. Entreprenören lämnar sedan en offert till Telia på jobbet som Telia sedan godkänner eller inte beroende på rimligheten. Kostnaderna blir betydligt högre när bygget redan passerat ditt område så var nu supersnabba att hänga på om ni ska.


Störst chans att komma med fortfarande har ni inne i Gårdveda där allt är förberett.


Även ute vid Björkenäs/Udden finns det fortfarande chans att komma med eftersom den grenen inte är klar, men då får man vara snabb. Där ute kommer anslutningarna säkert att kosta över 50.000 kr att efterbeställa, kanske mycket mer, när projektet väl är stängt.


Varför stängdes telestationen i Vrånganäs 30/9?

Situationen med den gamla telestationen i Vrånganäs som stängdes ner precis innan fibern hinner bli klar nere i Flatenområdet var väldigt olycklig.


Tyvärr är det inte något varken Telia, vi i föreningen eller kommunen kan göra något åt. Släckningen av kopparnätet löper enligt en central nationell planering som är fastställd sedan många år. Den regleras av PTS (Post- och Telestyrelsen) för att det ska vara konkurrensneutralt mellan teleoperatörerna. Telia får helt enkelt inte utnyttja sin ställning som nätägare och ändra på den tidplanen.


Telia har lovat fixa en lösning på hur ni som medlemmar enklast/billigast kan gå omvägen över mobilt bredband en period tills fibern är klar. Vi vet sedan tidigare att kundservice på Telia lovat några medlemmar att utan kostnad få avsluta det Mobila bredbandet när fibern är installerad.


 

Svar på de viktigaste frågorna vi får: